Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2013 21:34 - А можем ли да прощаваме?
Автор: stilyana02 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 804 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Можем ли да прощаваме? Успяваме ли да не таим гняв в себе си? Да не събираме обидите от свекървата, лошите погледи на съседите, "достоверните слухове" от приятелите ни или наглите обиди ? Можем ли на злото да отговаряме с добро? Не пишеше ли точно в Библията и молитвите да прощаваме, да простим на себе си, да простим на враговете си ?

Зададох си тези въпроси след поредния нож в гърба. Моите прекрасни зложелатели отново се опитаха да ме стъпкат и да ме обидят. Тръгвайки си от мястото на събитието , таейки гняв в себе си, ругаейки ги наум и едва сдържайки сълзите си ( които иначе толкова рядко се появяват) , се замислих. Аз сама си причинявам това, аз сама си навреждам, преотстъпвам победата в "нервичките" на тях. Осъзнах , че ставам като всички онези хора, които събират, събират , трупат негативната енергия от такива случки и накрая си я излеят в един неподходящ момент.
Наскоро попаднах в такава ситуация. Стояхме на касата в един магазин , продавачката се забави с маркирането, явно в системата имаше проблем. След 10 минути на опашката един мъж на видима възраст 50-55 години се развика. Разруга се сякаш са го обрали. "Каква е тая система? Какви са тия магазини? Тези продавачки? За нищо не стават! Всичко ни е така, цялата държава ни е така!! ". Продължи със словоизлиянията още няколко минути ,обеснявайки колко е ш*бан живота, а другите около енго пригласяха с по едно "да,така е". Очевидно този човек беше събрал много, ама наистина много нерви. И накрая успя да си излее целия гняв на продавачката, невиина в случая.
Ако този човек беше прощавал, щеше ли да избухне така? Щеше ли да има проблеми с нервите?

Колкото и банално да звучи (дори и аз съм го казвала), да прощаваш е много хубаво. Някак си на теб ти олеква, някак си гнева ти секва. Изхвърляш от себе си всички черни мисли, подклаждани от хора и ситуации,нажежавани от обиди и спорове.
Дали в този ужасно труден живот , не е по-добре да си спестим малко нерви? Опитайте се, простете на враговете си. Те може би няма и да разберат, но вие ще се почувствате по-силни, по-спокойни, по-добри.....


Тагове:   гняв,   обиди,   прошка,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stilyana02
Категория: Лични дневници
Прочетен: 105639
Постинги: 44
Коментари: 130
Гласове: 191
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031