Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2013 14:26 - Да опознаеш себе си
Автор: stilyana02 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4027 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 28.07.2013 14:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Днес разглеждах афоризми и сентенции на велики автори и философи и попаднах на следната мисъл :
"Да опознаем себе си е най-трудната задача, защото тя включва не само разума, но и страховете и страстите ни. Ако успеем да опознаем в пълна мяра себе си, ще разберем околните, както и действителността, в която живеем."
Валерио Масимо Манфреди - "Александър Македонски"

Замислих се колко смисъл се крие в тези две изречения. А колко много хора трябва да опознаят себе си,макар те да са достатъчно възрастни и зрели.Повечето са свикнали да робуват на предразсъдъци, нечии интереси,пари или просто се срамуват и страхуват да покажат истинските си желания и страхове. Загубват собствената си идентичност и слагат една перелина от "правилни решения", която след време става техен начин на живот и щат не щат свикват с нея. 
Хората се страхуват едновременно и от страстите и страховете си. Страхуват се да не се провалят, да не променят стабилността си и отдавна са забравили какво е риск. Големият ужас-да признаят старховете си. А това е първа крачка за справяне с проблема. Задържат проблема в себе си и смятат , че това е смелост и кураж. О, не! Каквито и да са страховете, те са признак на слабост, и ако оставиш да те победят значи не си успял в живота. Когато изпаднеш в трудна ситуация, задай въпрос към себе си, дай съвет сам на себе си, както правиш с другите. Не лежи на мисълта , че :само обущаря няма обувки. Отговори си честно, а после ако искаш крещи,чупи, плачи, но поне ще се сблъскаш с истината, колкото и грозна да  е тя. Стани приятел сам със себе си, заобичай се. Това няма да те направи луд, а ще те спре от грешки, които така и няма да разбереш защо си направил. Скарай се сам на себе си, поглези се,обърни си сам внимание. Няма по-добър приятел от самият теб,защото не се знае дали някой ще ти помогне , колкото и да иска.
Познавам толкова много хора, които на средна възраст започват да се хвърлят в страстите си с главата напред, за да изпълнят душата си с щастие и позитивизъм. Погледни към детството си, там ще откриеш толкова много мечти, кои глупави, кои съществени. И онова , което не си успял да осъществиш -- направи го! И интересното е, че тези неща подсъзнателно действат и те напрягат, а ти все не можеш да наредиш пъзела - какво ти липсва, кое не те прави щастлив.
Не губи времето си,не се знае какво ще се случи утре, живота е , за да се живее, а не, за да правим излишни  пози и накрая от всичко това да чувстваме само недоволство.
Успееш ли да опознаеш себе си, лесно би се справил с околния свят проблемите,хората, защото вече си разрешил най-големия проблем - преборил си се със себе си!



Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: stilyana02
Категория: Лични дневници
Прочетен: 106236
Постинги: 44
Коментари: 130
Гласове: 191
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930